top of page
6.png

waarom
Maandrang?

Mechelen is de thuisbasis (geweest) van uitzonderlijk veel grote dichters met nationale uitstraling, zoals bijvoorbeeld Herman de Conick, Paul Snoek, Remy van de Kerckhove, Mark van Tongele en Bart Moeyaert. De ideale locatie om een poëzieviering te houden. Dat dachten Tom Cools, coördinator bij het Vermeylenfonds, en Pieter Staes, organisator van De Sprekende Ezels Mechelen, ook.

 

Begin 2023 broeide het idee al bij Tom en hij vond daarna zijn ‘partner in poetry’ Pieter Staes om een heus poëziefestival uit de grond te stampen. Schepen van Cultuur, Björn Siffer, is erg enthousiast over het festival en zijn makers: “De twee kopstukken achter dit wondermooie Maandrang-festival dat de kunst van de taal viert, zijn niet te min. Tom Cools reikt met het Vermeylenfonds de Louis Paul Boon publieksprijs uit en organiseert daarnaast ook het Belgisch kampioenschap slam poetry. Pieter Staes biedt met De Sprekende Ezels een maandelijks laagdrempelig podium aan voor poëzie, proza, comedy en muziek. Dit zeer inclusief en toegankelijk broeinest van talent, waar o.a. Selah Sue, Alex Agnew, Mira, Stoomboot, Johan S. Stuer, Stijn Vranken en Charlotte Van den Broeck begonnen zijn, biedt jaarlijks tussen de 80 à 100 artiesten gratis aan. En deze twee kanjers strijken nu neer in Mechelen om ons bijna drie weken lang onder te dompelen in de magie van poëzie.”


Dankzij de financiële steun van deMens.nu konden Tom en Pieter beginnen aan de verwezenlijking van dit festival, dat na een lange brainstormfase de naam ‘Maandrang’ meekrijgt. Via de Mechelse bibliotheek Het Predikheren kwamen zij dan ook in contact met verschillende culturele spelers die maar wat graag hun schouders (en programmatie) mee onder Maandrang zetten: bibliotheek Het Predikheren, Cultureel Centrum Mechelen, kunstencentrum Nona, KC Nona, VC De Schakel, boekhandels Salvator, De Zondvloed, De Slegte, kinderboekhandel Pardoes, Jazzzolder vzw, filmhuis vzw, Gallery Artmut, cultuurcafé De Kuub, Ballonnenvrees en Dichtatuur.

Contact opnemen

Bedankt voor de inzending!

  • Instagram
  • Facebook
  • 6485689_ultraman-et-goldrak-5

men zegge het voort
men volge ons
men vrije veilig

6.png

organisator + initiatiefnemer

Tom Cools

tom 5_edited_edited.jpg

Poëzie bezit de kracht om licht in duisternis te brengen.

Tom Cools is coördinator bij het Vermeylenfonds en organiseert activiteiten voor het Vermeylenfonds Mechelen in zijn vrije tijd. Zij zetten de kracht van taal in om mensen te verrijken en versterken en om ze met elkaar te verbinden. Ze organiseren het Belgisch kampioenschap poetry slam en reiken de Boon publieksprijs uit voor volwassenenliteratuur.

 

Op een podium zie je Tom eerder als presentator of moderator. Sinds kort maakt deze filantrope verlichte geest naast zijn slaapkamer ook andere podia onveilig met zoetgevooisde literaire sloophamers, die hij afwisselt met bulderlachsalvo's en fonkelende pretoogjes.

Gedreven door een bizarre verbindingsdrift en poëzieverslaving heeft deze man in z'n eentje Maandrang opgevat. Hoedt u: deze man drinkt 3 doppio's op 60 minuten tijd! 

organisator

Pieter Staes

piet 6.png

In een harde wereld is elke poging tot schoonheid een daad van verzet.

Deze avonturier zwierf bijna 2 decennia lang rond tussen born-again christians, boeddhisten en moslims die hij aantrof in de Zonnetempel, de Shell Grotto of nachtelijke, Caraïbische fosforescentie. Samen met z’n broers en vader (posthuum) bracht hij de dichtbundel Moerasdrift uit. Deze bard heeft reeds opgetreden op Zuiderzinnen en op een literatuurfestival in Amsterdam waar ie de naam van kwijt is. Volgens een zeer beperkt maar uiterst erudiet stel woordmeesters schrijft hij - 'poëzie van de bovenste plank'. 

Afhankelijk van de vlucht van de zwaluw, de stand van de zon en de zeer variabele graad van verliefdheid waar hij meestal  aan onderhevig is, tracht deze meester-chaoot zijn liefde voor schoonheid, verwondering en goedlachse ontroering te delen met de rest van de betondoorkruisende maneblussers door het organiseren van De Sprekende Ezels Mechelen en Maandrang.

6.png
bottom of page