top of page

za 27 jan

|

Vrijzinnig Centrum De Schakel

Oekraïense poëzie met akim a.j. willems (BE) & Lucy Stadnykova (UKR)

Mechelens meester der bebaarde bibliofielen, dichtkunstverheffer en wielrenfan akim a.j. willems brengt samen met Lucy Stadnykova - dichteres in ballingschap - en Oekraïense en Vlaamse gasten een uitgebreid menu van klassieke en hedendaagse Oekraïense poëzie in 2 talen.

Oekraïense poëzie met akim a.j. willems (BE) & Lucy Stadnykova (UKR)
Oekraïense poëzie met akim a.j. willems (BE) & Lucy Stadnykova (UKR)

Tijd en locatie

27 jan 2024, 14:00 – 15:30

Vrijzinnig Centrum De Schakel , Steenweg 32 (aan Grote Markt), 2800 Mechelen, België

Over het evenement

Is de pen, in tijden van brute onderdrukking en hypermodern oorlogsgeweld, wel machtiger dan het zwaard? Poëzie kan geen oorlogen voorkomen en zal ze ook niet oplossen, maar het is wel een geschikt instrument om warme solidariteit met de onderdrukten en gevluchten uit te drukken in de koude tijden die Oekraïne momenteel kent.

Tijdens deze poëziemiddag laten we jullie gratis en met veel enthousiasme en liefde kennismaken met Oekraïense poëzie. We presenteren klassiekers uit de Oekraïense literatuurgeschiedenis en laten ook werk van hedendaagse Oekraïense dichters horen.

De gedichten worden zowel in het Oekraïens als in het Nederlands voorgedragen. De Nederlandse vertalingen worden gebracht door akim a.j. willems, Joris Iven en Felix Sandon. De originele gedichten worden voorgedragen door Lucy Stadnykova en andere Oekraïners die momenteel in Mechelen en omstreken verblijven (Iryna Yaroshenko, Tetiana Zhukova, Nataliia Rohozina, Daria Vasylevska, Maria Nikitina, Liza Polish, Kateryne Storozhenko, Mariia Storozhenko en Maryna Lliiva).

Mechelens akim a.j. willems is alom gekend voor zijn sublieme ode aan Frank Vandenbroucke ('een renner is een dichter, Frank'), meestervertaler van Poe's The Raven,  en voelt zich als een vis in het water tussen de Oekraïense poëzie. Hij is dé man achter het poëziefestival Poëzie in de Oude Pastorie en de Nacht van de Turnhoutse Poëzie. Zijn officiële poëziedebuut op de rand van het zwijgen verscheen bij Uitgeverij Vrijdag. Zijn werk werd vertaald in het Frans, Engels, Duits, Oekraïens en Spaans en gepubliceerd in literaire tijdschriften in België, Nederland, USA, Oostenrijk, Spanje, Argentinië, Mexico, Venezuela en Nieuw-Zeeland.

Hij stond in de top honderd van de Turing-gedichtenwedstrijd en won ide Poemtata-poëzieprijs, bracht een CD uit met ‘10 op de Schaal van Dichter’, maakte de poëziekortfilm “Lucide droom” en treedt, als zijn alter ego Detlev S. Steiner, regelmatig aan in het Poëziebordeel.Ooit was hij de officiële stadsdichter van Bornem; dat beschouwt hij als een ijdele jeugdzonde die hem vergeven moet worden.

Het Vrijzinnig Centrum De Schakel is een ontmoetingsplaats en inspiratiebron voor iedereen die het vrije denken genegen is. Vrij van dogma’s en met een kritische, onderzoekende geest, zoekt een vrijzinnig humanist naar waarheid en zin in zijn leven. Naast het vrije denken zijn vrijheid, gelijkheid en verbondenheid de hoofdingrediënten van een vrijzinnige kijk op het leven.

Deel dit evenement

bottom of page