top of page

vr 02 feb

|

Stadsschouwburg

Pass Thru Fire – The Music of Lou Reed

Hier bij Maandrang zijn we persoonlijk euforisch dat de mooie mensen van het Cultureel Centrum Mechelen en Maandacht meedoen aan ons poëtisch festival. Met Pass Thru Fire biedt deze all-stars line up ons een avond van het beste van De Grootste Rock 'n' Roll Poet ever aan. Ever! Aan!

Pass Thru Fire – The Music of Lou Reed
Pass Thru Fire – The Music of Lou Reed

Tijd en locatie

02 feb 2024, 20:15

Stadsschouwburg, Keizerstraat 3, 2800 Mechelen, België

Over het evenement

Hier bij Maandrang zijn we bijzonder vereerd (en persoonlijk euforisch), dankbaar, en ontroerd  dat de mooie mensen van het Cultuurcentrum Mechelen en Maandacht meedoen aan ons poëtisch festival. Met Pass Thru Fire biedt deze all-stars line up ons een avond van het beste van De Grootste Rock 'n' Roll Poet ever aan: zowel de hits (Perfect Day, Sweet Jane, Walk on the Wild Side,..) als minder bekende albumsongs zullen niet geschuwd worden. 

Tickets voor je zieleheil kan je alvast hier bestellen. En remember: the road of excess leads to the palace of wisdom, zoals de andere helft vh Maandrang team altijd zegt. 

Lou Reed zag zichzelf immers op de eerste plaats als schrijver, als poeet. Zonder overdrijven verhief hij het songwriten naar een hoger niveau.  Terwijl de love and peace in de jaren 60' de Westkust in de VS zwevend in elkanders armen dreef, verhief Reed in New York songteksten tot kortverhalen over heroine, BDSM, travestie, homsexualiteit, drankmisbruik en familiaal geweld. Zijn teksten waren rauw én poëtisch, eerlijk en straight from the heart, in tegenstelling tot de zoete broodjes die de hippies in het rond strooiden. Reed  was zeer zwaar beïnvloed door, en verwees uitvoerig naar zijn mentor Delmore Schwarz, die whiskey dronk en in zijn eentje verantwoordelijk mag gehouden worden voor Reed's literaire aspiraties. 

(Een duidelijk voorbeeld van zijn literaire aspiraties en invloed is zijn 19de album, The Raven. Zet u even: The Raven is gebaseerd op de teksten van Edgar Allen Poe, en is een herwerking van de opera POEtry die hij gemaakt had met Robert Wilson - door de New York Times omschreven als 's werelds meest avantgarde theatermaker, die onder andere met Philip Glass, Tom Waits en Lucinda Childs had samengewerkt. Enkele van de stemmen die op The Raven komen meezingen zijn David Bowie, Laurie Anderson, Antony Hegarty (van Antony and gthe Johnsons), Steve Buscemi en Willem Dafoe.) 

Op muzikaal gebied was hij de drijvende kracht en gitarist, zanger en voornaamste songschrijver van The Velvet Undergound, die later door Andy Warhol onder de vleugels  werd genomen. Zijn carrière omspant een solocarrière van om en bij de vijf decennia. Zelf omschreef hij zijn liederen als novellen, wars van sentimentaliteit en clichés maar wel onder de noemer Rock & Roll. 

Ook op persoonlijk gebied was Reed geen onbesproken blad. Hij heeft zich aan veel excessen en experimenten gewaagd. Zijn no-nonsense attitude zorgde voor veel veroordelingen van de goegemeente die zich bezig hielden met de uiterlijke symtomen. Reed was berucht voor zijn brute houding tegenover journalisten die niets van zijn werk afwisten, en noemde die dan 'the lowest form of life', terwijl zijn muziek en leven in het teken stonden naar de rauwe essentie. Als er iemand de titel Rock & Roll Poet verdient, dan is het wel Lou! Ik ken alvast één aanwezige die álle teksten van a tot z mee zal staan brullen, tenzij de ontroering te groot wordt, natuurlijk. 

Met: Patrick Riguelle: zang, gitaar, lapsteel- Guy Swinnen: zang, gitaar - Bjorn Eriksson: zang, gitaar, pedalsteel - Piet De Pessemier: zang, gitaar - Axl Peleman: bas - Jan Hautekiet: keys - Seraphine Stragier: cello, viool, harp - Ron Reuman: drums

Deel dit evenement

bottom of page